Informatie over de bestuursleden en directeur

Voorzitter: Sieuwert Verster


Secretaris/Penningmeester: Remmelt van Veelen: studie sociale geografie en kunstgeschiedenis; naast het verrichten van andere werkzaamheden beoefent hij de fotografie, specialisatie: landschappen en theaterfotografie.


Bestuurslid: Lucas Vis (1947): is sedert 1998 artistiek directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast treedt hij als gastdirigent op met orkesten in binnen- en buitenland (waaronder Bayerische Rundfunk en Hessischer Rundfunk). In januari 2000 leidt hij de voorstellingen van de opera Hier van Guus Janssen en Friso Haverkamp bij de Nederlandse Opera. Aanvankelijk begonnen als cellist, concentreerde Lucas Vis zich al snel op het dirigeren na zijn studie aan het Conservatorium van de Vereniging "Muzieklyceum" te Amsterdam(overigens een der voorlopers van het huidige CvA) bij Jaap Spaanderman (orkestdirectie) en Reinier Bresser (cello). Vooral zijn ontmoeting met Bruno Maderna, wiens assistent hij jarenlang was, bepaalde in sterke mate de richting van zijn muzikale ontwikkeling. Naast als gastdirigent in de meeste Europese landen en daarbuiten, zoals Nieuw-Zeeland, werkzaam te zijn, vervulde Lucas Vis meerdere vaste posten. Zo was hij chef-dirigent van het Nederlands Ballet Orkest, vaste gastdirigent van het Brabants Orkest en artistiek leider en chef-dirigent van het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Vanaf 1967 tot heden is hij een veelgevraagd dirigent voor orkesten in binnen- en buitenland. Speciale belangstelling wijst naar opera en hedendaagse muziek. Opera's van o.a. Maderna, Ketting, Boehmer, Janssen, Busoni, Loevendie, maar ook Mozart, Verdi en Puccini stonden onder zijn leiding. Het aantal eerste uitvoeringen, dat o.l.v. Lucas Vis plaatsvond is talloos. Zijn interesse voor de hedendaagse muziek blijkt enerzijds uit het feit dat hem in 1971 de Tanglewood-Koussevitzky Composition Prize werd toegekend, anderzijds uit de veelvuldige samenwerking met vooraanstaande componisten, zoals o.a. John Cage en Karl-Heinz Stockhausen. Als docent orkestdirectie en leider van conservatoriumorkesten werkte Lucas Vis aan de conservatoria van o.a. Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Utrecht, Parijs en Wellington. Voordat Lucas Vis tot artistiek directeur in Amsterdam werd benoemd was hij in eenzelfde functie betrokken bij de voorbereidingen van de 2e fase opleiding van de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek.


Directeur: Taco Kooistra: studeerde bij Jean Decroos op het Sweelinck Conservatorium.Twee jaar maakte hij deel uit van de solistenklas van Erling Blondel Bengtsson in Kopenhagen. Hij specialiseerde zich in de barok muziek bij Wieland Kuyken en in de eigentijdse muziek bij Siegfried Palm.Taco Kooistra maakte deel uit van verschillende ensembles, zoals het ASKO en het Nieuw Ensemble.Tevens speelt hij in het Dufy strijkkwartet en barokcello in Anima Eterna.Ook treedt hij als solist op met diverse ensembles en orkesten. Een solo CD verscheen bij het label Attaca.Hij speelt veel eigentijdse muziek, geeft wereldpremieres van o.a. stukken die aan hem zijn opgedragen en treedt als solist op met verschillende ensembles en orkesten. De Pedrazzini cello waarop hij speelt, werd verworven met steun van het Thuiscopiefonds.In de afgelopen paar jaar heeft hij aan verscheidene directie cursussen deelgenomen onder leiding van Jorma Panula, professor directie aan de Sibelius Academie in Helsinki. Hij dirigeerde het Mikkeli kamerorkest, Vaasa Stadsorkest en Moscow Symphony Orchestra.In Nederland maakte hij zijn debuut als dirigent met het ASKO in 1999.