De Jorma Panula Stichting.

 

De Jorma Panula Stichting heeft tot doel het bevorderen van de dirigeerkunst in het algemeen en de kwaliteit hiervan in het bijzonder.

Zij richt zich op de ontwikkeling van zowel 'late' roepingen, als op het tijdig ontdekken en ontwikkelen van jong talent.

 

Prioriteit van de stichting is het organiseren van dirigeercursussen onder leiding van Professor Jorma Panula.

Panula was meer dan twintig jaar verbonden aan de Sibelius Academie in Helsinki en aan diverse andere instituten in ScandinaviŽ.

In de loop der jaren heeft hij een indrukwekkend aantal dirigenten opgeleid, waaronder ; Esa Pekka Salonen, Jukka Pekka Saraste, Saki Oramo, Mikko Frank.

 

Panula's werkwijze is gebaseerd op zijn overtuiging dat aankomende dirigenten een "instrument" nodig hebben om zich te ontwikkelen.

 

In de cursus van de Jorma Panula Stichting werken de dirigenten dan ook met een aantal musici; de medecursisten aangevuld met professionele musici en vergevorderde vakstudenten.

Daar waar nodig worden de ontbrekende partijen aangevuld met een toetsinstrument, op deze manier onstaat het "Orkest".

Het grote symfonische repertoire is het repertoire waarop men zich tijdens de cursus concentreert.

In de praktijk is gebleken, dat niet de grootte van het "Orkest" bepalend is voor de ontwikkeling van een dirigent , maar het werken met een"levend instrument".

 

De cursus duurt zes dagen, in de ochtend wordt er gespeeld en in de middag worden de gemaakte video-opnames onder leiding van Professor Panula bekeken en van commentaar voorzien.

 

Er zijn tien cursistendie per dag twintig minuten met het "Orkest" mogen werken.

De cursus staat open voor kandidaten uit binnen en buitenland, een leeftijdsgrens wordt niet gehanteerd.

 

 

Andere activiteiten van de stichting.

Publicaties over het dirigeren, het dirigeren van specifiek repertoire ( b.v.Sibelius)

 

 

Bestuursleden